W Starych Oborzyskach domowe ciasta sprzedawano od poniedziałku. Zarówno tego dnia, jak i w środę dostarczono świeżą partię słodkości. Piekli je rodzice, a sprzedaż głównie dla uczniów, ale też nauczycieli prowadziły dziewczyny z klasy VIII b w sali na parterze szkoły w przerwach między lekcjami.
Zainteresowanie było ogromne, pierwszego dnia sprzedano prawie wszystko, stąd trzeba było przygotować kolejne wypieki na środę. Ciasta sprzedawano na kawałki, a cena jednego wynosiła 2 zł, tak, by każdy uczeń mógł sobie na nie pozwolić. Ale wiele osób kupowało po kilka sztuk.
Dzięki temu udało się zebrać dokładnie 2413,80 zł dla Zuzi. A na tym nie koniec, bo przez dwa dni przed szkołą stał kontener na makulaturę, a dochód z jej sprzedaży również zasili konto małej Zuzi, która na terapię genową potrzebuje około 9,5 mln zł.
- Zainteresowanie naszą akcją jest naprawdę duże. Myślę, że ciasta sprzedadzą się dzisiaj jeszcze przed ostatnia przerwą - mówiła podczas trzeciej przerwy w środę Izabela Gabryelczyk, nauczycielka języka niemieckiego koordynująca akcją i jednocześnie doradca zawodowy uczniów. - Nasza szkoła chętnie bierze udział i inicjuje różnego rodzaju wydarzenia charytatywne. Wcześniej organizowaliśmy dużą zbiórkę na rzecz Ukrainy.
Przypomnijmy, że również szkoły gminy Kościan w Racocie, Starym Luboszu i w Bonikowie przeprowadzają w tym tygodniu podobne działania, czyli sprzedaż ciasta oraz zbiórkę makulatury. Akcję "Słodkiego Tygodnia dla Zuzi" zakończy powszechna zbiórka złomu w Racocie, w sobotę 14 maja. Złom może dostarczyć każdy do kontenera na parkingu przy szkole w godzinach 8.00-12.00.
Zbiórka na rzecz Zuzi: www.siepomaga.pl/zuzia
Fot. Milena Waldowska
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu koscianiak.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz