Oczyszczanie organizmu na wiosnę ze św. Hildegardą z Bingen

Wiosna coraz bliżej, a zima prawie już za nami. Przyroda pokazuje nam, że właśnie zaczęło się przedwiośnie. To bardzo dobry okres na oczyszczenie organizmu z toksyn, które nagromadziły się zimową porą w organizmie.

Znamy pojęcie „wiosennych porządków”, nasz organizm też potrzebuje takich porządków, tzw. wiosennego detoksu. To od kilku lat modne pojęcie w dietetyce i wielu z tej branży prześciga się w pomysłach na oczyszczającą wiosenną dietę. Jak się okazuje, nie jest to wcale nowoczesne pojęcie, bo już w XII wieku św. Hildegarda z Bingen głosiła potrzebę oczyszczania organizmu na wiosnę. Mniszka niewątpliwie wyprzedzała czasy, w których przyszło jej żyć. Już wtedy opracowała szereg zasad związanych ze zdrowym stylem życia. Dużą uwagę poświęcała także wpływowi toksyn na pracę organizmu.

Metody żywieniowe opracowane przez zakonnicę opierają się na jedzeniu określonych grup produktów. Bazą posiłków powinien być bogaty w błonnik orkisz starej odmiany. Ponadto zalecała też wprowadzenie do diety m.in. gruszek, orzechów, kopru włoskiego, kasztanów i daktyli, a także marchwi, buraków i fasoli.

Według niej skutecznym sposobem na oczyszczenie jelit z nagromadzonych zimą toksyn, jest mus gruszkowy spożywany trzy razy dziennie przez miesiąc. Pierwszą łyżkę zalecała przed śniadaniem, następne dwie po obiedzie oraz trzy łyżki przed pójściem spać. Dzięki takiej kuracji organizm pozbędzie się toksyn, pleśni i zmniejszy poziom zakwaszenia.

Na produkty potrzebne do sporządzenia
miodu gruszkowo-ziołowego
czytelnicy „Kościaniaka” otrzymują 7% rabatu.

Aby otrzymać rabat, należy powołać się na gazetę „Kościaniak”.

Produkty będą zamawiane pod klienta pod warunkiem dostępności towaru od producenta.

PRZEPIS NA MIÓD GRUSZKOWO-ZIOŁOWY:
1 kg obranych gruszek
6 łyżek miodu (można zmniejszyć ilość miodu do 4 łyżek;
miód powinien być z polskiej pasieki)
70 g mieszanki ziołowej złożonej z 25 g korzenia wszewłogi
górskiej, 20 g korzenia galgantu,
15 g korzenia lukrecji,
10 g cząbru ogrodowego (gotową mieszankę można zakupić
w naszym sklepie)

Przygotowanie:
Odszumować miód czyli podgrzać go cały czas mieszając, dopóki nie przestanie tworzyć się piana (resztki wosku i pyłków kwiatowych). Pianę zebrać i wyrzucić. Jeśli miód jest wysokiej jakości, to piany nie będzie w ogóle. Gruszki ugotować, wodę odcedzić, wymieszać na mus. Dodać rozgrzany miód i zioła. Wymieszać i zagotować. Przelać do czystych słoiczków, odstawić do góry dnem. Przechowywać w lodówce.

Zachęcamy do podjęcia tego wiosennego wyzwania, który niewątpliwie się nam opłaci i sprawi, że wejdziemy w tą nową radosną porę roku z siłą i optymizmem.

NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Inspiracje Stołem (na piętrze)
Kościan, Al. Tadeusza Kościuszki 16 (obok „Biedronki)
Godziny otwarcia:
Inspiracje Smakiem: pon.-pt. 9.00-19.00, sob. 9.00-13.00.
Inspiracje Stołem: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 9.00-13.00.