Zamknij

Artystyczno-kulinarny przedsmak Sikawek Konnych

03:33, 18.08.2019 Milena Waldowska Aktualizacja: 16:40, 18.08.2019
Skomentuj
W sobotę 17 sierpnia, czyli w przeddzień Zawodów Sikawek Konnych Racot 2019, zorganizowano imprezę w Nowym Dębcu z udziałem zagranicznych gości. Atrakcji nie brakowało.

Imprezę rozpoczął przemarsz Orkiestry Dętej OSP Kościan z Deptaka w stronę plaży, a następnie w kierunku sceny. Orkiestrze towarzyszyła grupa seniorska mażoretek Rytmix, zaproszeni goście oraz publiczność.

Tym samym orkiestra zainaugurowała występy artystyczne, podczas których poza nią wystąpił także zespół Semplicze z Lubinia oraz orkiestra dęta z zaprzyjaźnionego z gminą Kościan miasta Sümeg na Węgrzech. Dodajmy, że Węgrzy w myśl powiedzenia "Polak Węgier dwa bratanki" przygotowali prezenty dla wójta gminy Kościan Andrzeja Przybyły oraz pozostałych występujących zespołów.

W tym samym czasie, kiedy trwały sceniczne występy, członkowie poszczególnych pożarniczych drużyn zmagały się z kulinarnym wyzwaniem. Każda drużyna na specjalnie przygotowanym stanowisku przyrządzała jakąś potrawę. Był m.in. gulasz, zupa, kanapki, mięso z grilla, regionalne przysmaki, a hitem okazały się naleśniki przygotowywane aż przez dwa zespoły. Ugotowanych potraw mógł spróbować każdy. Wśród "gotujących" były ekipy węgierskie, czeskie oraz drużyny OSP z powiatu kościańskiego.

Po części kulinarno-artystycznej poszczególne drużyny musiały zmierzyć się jeszcze w konkurencjach sprawnościowych. Z kolei wieczorem wystąpił zespół Abba Family grający covery Abby, a finałowym punktem dnia pełnego atrakcji była zabawa taneczna.

Głównym organizatorem tegorocznych Zawodów Sikawek Konnych jest Odział Powiatowy Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP w Kościanie wraz z gminą Kościan.

(Milena Waldowska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%