Ceny nowalijek względem zeszłego roku wzrosły o kilkadziesiąt procent. Przeprowadzono analizę, ile więcej zapłacimy tego lata za warzywa i owoce.
Analiza została przeprowadzona przy pomocy aplikacji PanParagon. Pozwala ona przechowywać paragony i wyszukiwać promocje w sieciach handlowych.
— Dowody zakupu, jakie codziennie trafiają do naszego systemu, to cenne źródło anonimowych danych o cenach czy nawykach zakupowych polskich konsumentów. W najnowszej analizie sprawdziliśmy cennik poszczególnych nowalijek w czerwcu 2022 i 2023 r. Okazało się, że w większości przypadków płacimy znacznie więcej niż rok temu – komentuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Różnice w cenach, w porównaniu do zeszłego roku, są znaczące. Najlepiej prezentuje to cena młodej marchwi. Średnia cena za 1 kg w czerwcu 2022 r. wynosiła 4 zł 5 gr. W tym roku za kilogram należy zapłacić około 6 zł 85 gr. Różnica rok do roku wynosi zatem 2 zł 80 gr, czyli wzrost o 69,1%.
Znacznie wzrosła również cena cebuli, bo o blisko 60%. W zeszłym roku koszt wynosił 4 zł 32 gr, w tym natomiast 6 zł 47 gr. Na ostatnim miejscu warzywnego podium znajduje się botwina, która podrożała o ponad złotówkę. Z nieco ponad 3 zł do 4 zł 18 gr. za pęczek.
Duży wzrost cen zanotował także szczypior (ok 27%), kalafior (ok 22%), rzodkiew (ok. 15%) oraz fasola szparagowa (ok. 12%).
Z bardziej optymistycznej analizy wynika, że tańsze niż rok temu są truskawki. W 2022 roku za kilogram tych owoców trzeba było zapłacić 12 zł 28 gr. Teraz jest to 11 zł 53 gr, czyli spadek wynosi ponad 5%.
O ponad 6% staniała sałata masłowa, której cena spadła z 3 zł i 21 gr do nieco ponad 3 zł.
Biorąc pod uwagę wszystkie warzywa i owoce ujęte w badaniu, za ich zakupy zapłacimy ponad o 14% więcej, niż w zeszłym roku.
Na wzrost cen nowalijek ma wpływ wiele czynników, m.in. wyższe koszty transportowe i energetyczne. Na cenach odbiła się także chłodna wiosna i tegoroczna susza.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz