Na początku należy przeprowadzić diagnostykę i ustalić, czy to gluten jest przyczyną problemów, a jeśli tak - jaki rodzaj schorzenia powoduje.
Trzeba pamiętać, że sam gluten nie powoduje wzrostu masy ciała u osób zdrowych, a nieumiejętnie prowadzona dieta eliminacyjna, jaką jest dieta bezglutenowa, może prowadzić do niedoborów błonnika, kwasu foliowego, witamin B1 i B2, niacyny.
Jeżeli jednak mamy stwierdzoną nietolerancję na gluten, należy wyeliminować go z naszej diety. Gluten można znaleźć przede wszystkim w ziarnie pszenicy i jej odmianach: orkiszu, płaskurce, samopszy, a także w życie czy jęczmieniu. Zanieczyszczone glutenem (głównie przez kontakt z innymi zbożami w zakładzie przetwórczym) bywa również ziarno owsa, przez co osoby przyzwyczajone do jedzenia na śniadanie owsianki powinny sięgać po bezglutenowe płatki owsiane.
Jakie mamy zamienniki mąki z tych zbóż?
Na pierwszym miejscu pod względem dostępności i popularności, a także ceny znajdują się mąki ze zbóż naturalnie bezglutenowych. Wśród nich króluje mąka kukurydziana, dość sypka, o charakterystycznym żółtym kolorze, smaku i zapachu. W wypiekach powinna zostać wymieszana z dobrze pochłaniającą wilgoć mąką ziemniaczaną. Mąka z kukurydzy świetnie sprawdza się do naleśników i placków, dobrze zagęszcza sosy i zupy. Równie popularna na polskim rynku jest mąka ryżowa, którą tworzy się z mielenia ziaren ryżu białego, brązowego lub czerwonego. Przez swój charakterystyczny wygląd (jest dość sucha, pyli się) i właściwości wymaga połączenia z innymi rodzajami mąk w wypiekach.
Zyskującymi popularność są mąki gryczana i jaglana. Pierwsza świetnie nadaje się do ciasta pierogowego, naleśnikowego i makaronowego. Druga nadaje się do słodkich wypieków, również dzięki swojej lekko wilgotnej strukturze.
Często wykorzystujemy w diecie bezglutenowej mąki z nasion. Szczególnie popularna - ze względu na swoje właściwości - jest mąka z ciecierzycy. Cieciorka doskonale uelastycznia ciasto, niemal tak dobrze, jak gluten, a jej lepkość pozwala pominąć w przepisie jajka. Doskonała do słodkich wypieków, szczególnie muffinek. W popularności nie ustępuje jej mąka sojowa, która dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Równie często wykorzystuje się w kuchni mąkę z amarantusa (o lekko orzechowym smaku, nadaje ciastu puszystość) i fasoli (dzięki wilgotności nadaje się do wypieku cięższych chlebów).
Bogata oferta mąk bezglutenowych pozwala na kulinarne eksperymenty i dostosowanie tworzonych z nich dań i wypieków do indywidualnych potrzeb i gustów. Na początku problematyczna może stać się konsystencja ciasta, która wymaga zdobycia doświadczenia, poznania właściwości konkretnych rodzajów mąki. To jak odkrywanie nowych kulinarnych lądów.
Znaczna większość przepisów na wypieki, zarówno słodkie jak i słone korzysta z mieszanek różnych mąk, gdyż każda ma inne działanie. Jedne odpowiadają za dostarczenie składników odżywczych, inne za prawidłową strukturę ciasta, jego elastyczność i kruchość. Zachęcamy do eksperymentów i przygotowywania własnych wypróbowanych miksów.
Jeśli nie mamy doświadczenia i wiedzy, warto skorzystać z gotowych mieszanek, stworzonych przez specjalistów do określonych rodzajów ciast i dań. Bogatą ofertę mieszanek, m.in. do bezglutenowych placków ziemniaczanych, naleśników, ciasta biszkoptowego czy czekoladowego, a także gotowych miksów do wypieku różnego rodzaju chleba posiada marka Balviten. W naszym sklepie mamy bogatą ofertę tej firmy, w tym również chleby makarony, mąki i wspomniane miksy mąk bezglutenowych. Zapraszamy do nas także klientów zamkniętego niedawno sklepu "Lobo" na deptaku. W wyniku nawiązanej współpracy z właścicielką tego niezwykłego sklepu, teraz u nas można kupić produkty bezglutenowe, dostępne dotychczas w tamtym miejscu.
NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz