Wyłoniono kulinarne liderki powiatu KGW

W sobotę na terenie Stadniny Koni w Racocie odbyły się kulinarne zmagania kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu kościańskiego w ramach Kulinarnej Bitwy Regionów.

Łącznie w bitwie rywalizowało ze sobą 12 kół gospodyń wiejskich z powiatu. Zgodnie z regulaminem konkursu poszczególne zespoły przygotowywały tradycyjne, wielkopolskie potrawy.

Celem konkursu „Kulinarna Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Głównym organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

W konkursie jury pierwsze miejsce przyznało paniom z Koła Gospodyń Wiejskich „Olszewianki” w gminie Śmigiel. Drugie miejsce wywalczyły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Nowych Oborzysk, a na trzecim miejscu znalazły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Kokorzynianki”. Najlepsi otrzymali dyplomy oraz nagrody pieniężne.