Sok z kiszonego buraka – sposób na wzmocnienie odporności

Temat odporności jest dla nas obecnie ważniejszy niż kiedykolwiek wcześniej. Zagrożenie koronawirusem jest realne i każdy chciałby się przed nim uchronić. Na wzmocnienie odporności nie ma prostej i błyskawicznej metody. Można jednak pobudzić układ odpornościowy.

Sok z kiszonego buraka

Sok z buraka obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wyrównuje ciśnienie i sprawia,
że naczynia krwionośne są mocne i na długo zachowują elastyczność.

Jest na to kilka sposobów. Bardzo ważna jest aktywność fizyczna – oczywiście taka, na jaką pozwala nasze zdrowie i aktualne warunki. Kolejna kwestia to skuteczne zarządzanie stresem, skupianie się na rzeczach, nad którymi mamy kontrolę, a także wysypianie się.
Pozostaje jeszcze jeden fundament dobrej odporności, czyli zrównoważona dieta. Mamy całe bogactwo produktów, jakie oferuje nam natura. Pisaliśmy już o tym we wcześniejszych artykułach. Dzisiaj weźmiemy pod lupę mądrość naszych babć, które odporność budowały m.in. kiszonkami. Dokładnie przyjrzymy się właściwościom soku z kiszonego buraka.

Już w połowie XX wieku wiadomo było, że sok z buraka przywraca do zdrowia. W 1950 roku węgierski naukowiec Aleksander Ferenczi serwował swoim pacjentom chorym na raka 300 ml soku z buraka dwa razy dziennie. Wszyscy byli już po chemio- i radioterapii. Buraczana terapia trwała cztery miesiące. Wśród 22 osób, które brały w niej udział, tylko u jednej nie zaobserwowano znacznej poprawy kondycji organizmu.

Jednak na efekty nie trzeba czekać miesiącami. Już po sześciu dniach codziennej dawki soku z buraka zaobserwowano poprawę pracy serca, jego ukrwienia. Poza tym sok z buraka obniża poziom złego cholesterolu we krwi aż o 40 procent, wyrównuje ciśnienie i sprawia, że naczynia krwionośne są mocne i na długo zachowują elastyczność.
Wszystko to powoduje, że nasze ciało i mózg znacznie lepiej znoszą stres, a obniżenie stresu sprzęża się z odpornością. Stajemy się wytrzymalsi, bardziej opanowani i zwyczajnie zdrowsi – betanina odpowiedzialna za rubinowy kolor buraków ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Kiedy ukisimy buraka, do repertuaru jego cudownych właściwości należy doliczyć magię fermentacji. To metoda, która przez wieki chroniła ludzi przed chorobami w czasach, gdy nie było lekarstw, a o „dobrych bakteriach” pisał już w XIX wieku francuski uczony Ludwik Pasteur.

Po zamknięciu słoja bakterie, które znajdują się w warzywach, zaczynają produkować kwas mlekowy, octowy lub alkohol etylowy – to zależy od dostępu tlenu – oraz dwutlenek węgla. Wówczas zwiększają się wartości odżywcze kiszonych roślin – podwyższa się poziom witamin z grupy B oraz zawartość witaminy A,C, E, K i PP. Ponadto w trakcie kiszenia w buraku zwiększa się stężenie kwercetyny – związku chemicznego należącego do flawonoidów, posiadającego właściwości antyoksydacyjne.

Szklankę tego soku można traktować jak suplement diety. I to taki z najwyższej półki. Nie dość, że podnosi wydolność organizmu i wzmacnia siłę mięśni, to jeszcze spożywany regularnie działa na nasz organizm jak lek. Polecamy dostępny w naszym sklepie sok 100 % z buraka kiszonego pochodzący z rolnictwa ekologicznego.
W naszym sklepie oprócz opisanego soku z kiszonych buraków znajdziecie wiele naturalnych produktów, które warto wdrożyć do swojej jesiennej diety. Rozgrzewające herbaty na bazie owoców i ziół, dobroczynne oleje tłoczone na zimno, np. z czarnuszki czy dyni, miody z lokalnej pasieki. Zapraszamy i trzymajcie się zdrowo.

NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Inspiracje Stołem (na piętrze)
Kościan, Al. Tadeusza Kościuszki 16 (obok „Biedronki)
Godziny otwarcia:
Inspiracje Smakiem: pon.-pt. 9.00-19.00, sob. 9.00-13.00.
Inspiracje Stołem: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 9.00-13.00.