Nie zawsze mamy czas na to, by upiec domowe ciasto. W takiej sytuacji najczęściej kupujemy gotowe wypieki lub ciastka w opakowaniach. Niestety ich skład często nie jest najlepszy. Nie chodzi przy tym tylko o ogromne ilości cukru, które są dodawane do gotowych ciastek, ale przede wszystkim o wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki i konserwanty. Do tego dochodzą niezdrowe tłuszcze, przetworzona mąka, często sztuczne słodziki czy używany powszechnie i nie tylko w słodyczach syrop glukozowo-fruktozowy. Wszystko to jest nie tylko niezdrowe, ale też bardzo kaloryczne.
Z pewnością niejeden z nas przekonał się, że najlepsze ciasta opierają się na produktach sezonowych, na przykład placek czy tarta ze świeżymi owocami występującymi o danej porze roku, czy też sernik zrobiony ze świeżego twarogu. Nic nie może się równać z takimi wypiekami!
W poszukiwaniu słodkich, ale zdrowych przekąsek w naszym sklepie Inspiracje Smakiem od niedawna pojawiły się słodkości, których dostawcą jest kawiarnia Pikada Cafe mieszcząca się przy ul. Śmigielskiej w Kościanie. Wszystkie ciasta w Pikadzie pieczone są na miejscu, według autorskich przepisów. Nie są one wykonywane na masową skalę, dlatego mają domowy charakter i przepyszny smak. Ważne jest również to, że ciasta wyrabiane są z wysokiej jakości składników.
- Zaopatrując się w produkty do pieczenia mamy "rentgen" na ich skład - zapewnia Beata Bielawska, właścicielka Pikady. - Nie tolerujemy substancji zagęszczających. Przykładowo stosowane przez nas mleczko kokosowe ma zawartość kremu kokosowego powyżej 80 proc., a masło orzechowe musi być stuprocentowe, bez żadnych dodatków. Do naszych ciast używamy także dużo orzechów włoskich, pistacji, nerkowców, a w wersji wegańskiej i bezcukrowej syropów z agawy, klonowych czy takich substancji słodzących jak erytrytol, ksylitol, inulina.
Słodkości z Pikada Cafe pojawiają się w Inspiracjach Smakiem co czwartek. Są to różne porcjowane ciastka proponowane przez kawiarnię. Głównym zamysłem jest tutaj sezonowość. Dotychczas w ofercie były na przykład okrągłe ciasteczka marchewkowe przekładane kremem, tartaletki z musem dyniowym czy czekoladowe muffinki z buraków z wiśniami. Poza selektywnie dobranymi składnikami degustując te ciasta mamy gwarancję poszukiwania ciekawych, może nieznanych nam dotychczas smakowych połączeń
A ponieważ w Inspiracjach Smakiem starając się jak najlepiej zaspokoić oczekiwania naszych klientów, sami kładziemy nacisk na zdrowe produkty, a także poszukujemy nowych doznań, musieliśmy zaprosić Pikadę do współpracy. Teraz wspólnie zapraszamy Was co czwartek na odkrywanie inspirujących smaków!
NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz