Zamknij

Karp w Inspiracjach Smakiem

18:00, 25.11.2019 Redakcja Aktualizacja: 23:46, 25.11.2019
Skomentuj
Karp zwykle jest jadany raz w roku - podczas Wigilii. To stanowczo za rzadko, bo ta ryba ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzona regularnie poprawia pracę serca i pamięć, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu.

Karp należy do średnio tłustych ryb, co nie jest jednoznaczne z ciężkostrawnością. Dużo zależy oczywiście od sposobu jego przyrządzenia, ale zasadniczo mięso karpia jest lekkostrawne i zalecane jako składnik zdrowej diety.

Karp zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają m.in. rozwojowi chorób nowotworowych, wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Mięso ryb charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych. Można znaleźć w nich wapń, fosfor, sód i potas, a w mniejszych ilościach fluor, jod i miedź.

Zawarta w karpiu witamina A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina D w połączeniu z wapniem wzmacnia kości, jednocześnie przeciwdziałając osteoporozie. Witaminy z grupy B mają liczne właściwości zdrowotne, w tym obniżają ciśnienie krwi, wspomagają regenerację układu nerwowego i skóry, a także przeciwdziałają anemii. Potas pełni ważną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, a fosfor uczestniczy w syntezie nici DNA

Warto jednak pamiętać, że wartości odżywcze karpia zależą w pewnym stopniu od tego, czym był karmiony. Jeśli żywiony był kiepskiej jakości paszą będzie zawierał więcej tłuszczu niż białka. Wartościowy karp nie może też rosnąć zbyt szybko.

Ważne jest, aby nie dać skusić się niską ceną. Jeśli karp kosztuje mało, najprawdopodobniej będzie to oznaczać słabe warunki hodowli, gdzie chodzi nie o jakość, a ilość. Przekłada się to na niską cenę, a klienci nie zdają sobie sprawy, jak słabej jakości może być ryba. Wynika to z typu pokarmu, który pozwala na znacząco szybszy wzrost ryby oraz na zagęszczenie ryb na metrze kwadratowym. Warto, aby karp ważył około 2 kg z dopuszczalnym odchylenie 0,5 kg. Pozwoli to uniknąć jednocześnie zbyt tłustej ryby.

Dostępne u nas karpie są hodowane w Łagiewnikach w gminie Kościan w czystych wodach nowo utworzonych stawów. Ryby pływają na dużych przestrzeniach, co wpływa na ich dobrostan. Karmione są zbożami z własnych upraw (jęczmień, pszenica, żyto). W hodowli nie są stosowane antybiotyki ani pasze GMO. Dzięki temu pomimo, że są to ryby hodowlane, mają wszelkie walory ryb żyjących na dziko w jeziorach

Sprzedajemy świeże wypatroszone ryby tylko pod zamówienie. Zamówienie można składać do wtorku z odbiorem w czwartek.

NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Inspiracje Stołem (na piętrze)
Kościan, Al. Tadeusza Kościuszki 16 (obok "Biedronki)
Godziny otwarcia:
Inspiracje Smakiem: pon.-pt. 9.00-20.00, sob. 9.00-14.00.
Inspiracje Stołem: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 9.00-13.00.
(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%