Firma Agro-Handel wydała oświadczenie, w którym odpiera zarzuty

12:18, 09.12.2020 Redakcja Aktualizacja: 12:18, 09.12.2020
Skomentuj
Agro-Handel broni swojego dobrego imienia i nie zgadza się z wszelkimi zarzutami wystosowanymi pod adresem spółki przez Agrounię, dotyczącymi uchybień związanych z transportem trzody chlewnej z Niemiec do zakładu w Mościszkach.

Oświadczenie ma związek z protestem rolników z Agrounii, którzy 3 grudnia usiłowali zatrzymać transport tuczników do Zakładu Mięsnego w Mościszkach. Rolnicy z różnych stron kraju już na samej granicy w Świecku próbowali zatrzymać ciężarówkę. Następnie za transportem przyjechali pod zakład do Mościszek. Kwestionowali sposób przewozu świń, jak również dokumentację, która jest wymagana przy transporcie żywca. Na miejscu pojawiła się policja, lekarz weterynarii i inspekcja transportu drogowego. Ostatecznie transport został wpuszczony na teren zakładu.

Z zarzutami wystosowanymi przez związek rolników nie zgadza się zarząd firmy, który wystosował oświadczenie. - Nieprawdziwe są doniesienia pojawiające się zarówno w mediach, jak i w portalach społecznościowych, jakoby transport trzody chlewnej kierowany do uboju w zakładzie mięsnym w Mościszkach nie posiadał właściwej i kompletnej dokumentacji pozwalającej na identyfikację zwierząt. Opisywanej dostawie towarzyszyły wszystkie niezbędne, wymagane przepisami obowiązującego prawa dokumenty, które każdorazowo poddawane są kontroli przez urzędowych lekarzy weterynarii oraz pracowników zakładu. Prawidłowość dokumentacji potwierdził również Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kościanie obecny w zakładzie w dniu protestu - napisano w oświadczeniu.

Firma nie zgadza się również z zarzutami jakoby zwierzęta były transportowane w złych warunkach, a także nie spełniały wymaganych norm. - ... średnia waga żywa świń przedmiotowego transportu w dniu 03.12.2020 r. wynosiła 130,07 kg dla jednej z partii i 124,50 kg dla drugiej, co przeczy zarzutom protestujących o sprowadzaniu do polskiej ubojni "przerośniętych mutantów" - czytamy w oświadczeniu.

Zarząd firmy Agro-Handel podkreśla także, że zakup świń spoza granic Polski jest marginalny, a w obecnym roku stanowi on zaledwie 6 proc. zakupywanej trzody, w ubiegłym roku natomiast firma w ogóle nie posiłkowała się zagraniczną dostawą. "... zakłady mięsne AGRO-HANDEL Sp. z o.o. w zdecydowanej większości zakupują żywiec wieprzowy pochodzący z Polski, przede wszystkim od lokalnych producentów trzody. Produkowane przez AGRO-HANDEL Sp. z o.o. wędliny i mięso oferowane Klientom detalicznym w naszym kraju pochodzą ze świń wyhodowanych i poddanych ubojowi w Polsce".

Spółka zapowiada podjęcie działań prawnych w celu obrony swojego dobrego imienia i renomy wypracowanej przez ponad 30 lat działalności na polskim rynku mięsa.

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.