Dieta ketogeniczna a kwasica ketonowa

Ketoza i kwasica ketonowa to dwa stany metaboliczne związane z wytwarzaniem ketonów w naszym organizmie. Ketoza jest jednak ogólnie bezpieczna. Z drugiej strony, kwasica ketonowa może stanowić zagrożenie dla życia.

Wywołanie ketozy jest celem diety ketogenicznej, czyli diety o wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów, która może pomóc w utracie wagi. Jednak kwasica ketonowa występuje, gdy organizm wytwarza niebezpiecznie wysoki poziom ketonów, często jako powikłanie cukrzycy typu I.

Czym  jest ketoza?

Ketoza to stan metaboliczny, w którym organizm nie ma wystarczającej ilości węglowodanów do spalenia w celu uzyskania energii. W tym stanie nasz organizm spala tłuszcz i wytwarza ketony, które mogą być wykorzystane jako paliwo. Ketoza odżywcza występuje wtedy, gdy organizm ludzki wykorzystuje jako paliwo tłuszcz zamiast glukozy. W związku z tym wątroba rozkłada tłuszcz na związki chemiczne zwane ketonami. Ketony są uwalniane do krwiobiegu. Dzięki temu organizm wykorzystuje ketony jako źródło energii. Dieta ketogeniczna ma na celu wywołanie ketozy odżywczej.

Czy warto stosować dietę ketogeniczną?

Ludzie przechodzą w stan ketozy, jedząc pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i jednocześnie bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Stosowanie diety ketogenicznej stało się obecnie popularnym sposobem na spalanie tłuszczu i utratę wagi. Wiele diet pudełkowych oferuje opcje keto diety. Dobrze zbilansowany catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/ może być łatwym sposobem na spożywanie zbilansowanej diety ketogenicznej. Zdrowa kompozycja diety to jedyny sposób, aby robić to dobrze. Co więcej, lekarze pierwotnie opracowali tę dietę w celu leczenia dzieci z padaczką, ponieważ odkryli, że dieta ketogeniczna zmniejsza liczbę napadów. Pomaga ona również osobom cierpiącym na takie choroby, jak:
– zespół metaboliczny,
– insulinooporność,
– cukrzyca typu 2,
– trądzik,
– niektóre typy nowotworów,
– zespół policystycznych jajników (PCOS),
– choroby układu nerwowego, takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona itp.

Jednak do skutków ubocznych ketozy lub diety ketogenicznej należą:
– grypa ketonowa,
– zmęczenie,
– drażliwość,
– zaparcia,
– problemy ze snem,
– nudności,
– ból brzucha,
– zawroty głowy,
– łaknienie cukru,
– skurcze,
– bóle mięśni,
– nieświeży oddech.

Pijąc duże ilości wody, można złagodzić niektóre z powyższych objawów. Ponadto przyjmowanie cytrynianu potasu może zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych w wyniku stosowania diety keto.

Co to jest kwasica ketonowa?

Kwasica ketonowa jest stanem metabolicznym związanym z wysokim stężeniem ciał ketonowych w surowicy i moczu, spowodowanym stanami patologicznymi, takimi jak cukrzyca, duże spożycie alkoholu czy głodzenie. Klinicznie istotne rodzaje kwasicy ketonowej to cukrzycowa kwasica ketonowa (DKA), alkoholowa kwasica ketonowa (AKA) i kwasica ketonowa z głodu. W cukrzycy (cukrzyca typu I), jeśli u danej osoby nie ma wystarczającej ilości insuliny, organizm nie może przenosić glukozy z krwi do komórek. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na energię, dochodzi do lipolizy. W wyniku tego we krwi może dojść do nagromadzenia niebezpiecznego poziomu zarówno glukozy, jak i ketonów. Ponadto alkoholowa kwasica ketonowa występuje u osób przewlekle nadużywających alkoholu, z chorobami wątroby i po ostrym spożyciu alkoholu. Głodowa kwasica ketonowa występuje, gdy organizm jest pozbawiony glukozy przez dłuższy czas, co powoduje, że kwasy tłuszczowe zastępują glukozę.