Boże Narodzenie pełne aromatów

Święta tuż tuż. W tym roku będą wyjątkowe, bo w mniejszym gronie, u schyłku niewątpliwie trudnego dla nas wszystkich roku. Poprzednie miesiące skłaniały do refleksji co jest naprawdę ważne, o co warto zabiegać, a co uznać za nieistotne.

Boże Narodzenie pełne aromatów
Wszystkim Państwu dziękujemy za wspólnie spędzony rok. Życzymy zdrowych i pogodnych, pełnych miłości i życzliwości Świąt Bożego Narodzenia i pomyślności w nadchodzącym 2021 roku.

Epidemia w jakiś sposób nas spowolniła. I to jest dobra strona trudnej sytuacji, w jakiej się znaleźliśmy. Więcej czasu spędzamy w domu, więcej jemy wspólnych posiłków. Chcemy Państwa zachęcić do tego, aby czas jeszcze trwającego adwentu i później Świąt Bożego Narodzenia wykorzystać na zatrzymanie, które da nam uważność i pozwoli chłonąć ten wyjątkowy okres w roku. Mamy teraz świetną sposobność ku temu, ciesząc się aromatami przypraw i smakami świątecznych smakołyków. Przedstawiamy kilka patentów na złapanie tego niepowtarzalnego nastroju.

Po pierwsze zadbajmy, aby nasz dom wypełnił się zapachami orientalnych przypraw, do których należy cynamon, wanilia, imbir, kardamon itp. Możemy dodawać je do ziołowych naparów lub herbat. Proponujemy np. czarną świąteczną, liściastą herbatę cejlońską z dodatkiem chabru, płatków jaśminu, niebieskiej malwy oraz naturalnym aromatem prażonych migdałów marki Basilur. Herbatę możemy posłodzić miodem lub konfiturą z płatków róży z firmy „Ogródek Dziadunia”. Świetnym dodatkiem do herbaty może też być konfitura z pomarańczy od Pani Anny Langowskiej. Wyjątkowość smaku tego produktu wynika z tego, iż konfitura wytwarzana jest z samego miąższu z dodatkiem naturalnych przypraw korzennych, które przełamują słodycz lekko pikantnym aromatem. Będąc już w temacie konfitur, przedstawiamy takie rarytasy zamknięte w słoiczkach jak: malina z rumem, czarna porzeczka z kardamonem, truskawka z amaretto, jeżyny z ajerkoniakiem, wiśnie z nalewką. Konfitury mogą być wspaniałym dodatkiem do ciast i ciasteczek, ale nie tylko.  Na przykład konfitura pigwowa z imbirem i miodem z firmy „Eterno” idealnie komponuje się z serami, zwłaszcza ostrymi, długo dojrzewającymi.

Przechodząc od słodkości do dań głównych polecamy Chutney Gruszkowy również od firmy „Eterno” jako dodatek pasujący do mięs, wędlin i pieczeni. Można dodawać go do potraw, jako składnik sosów lub gotowy sos. Doskonale komponuje się z pieczona rybą. Kulisy powstania tego produktu zdradzają Panie Stelamach (teściowa z synową), które tworzą te niezwykłe produkty. Chutney gruszkowy jest ręcznie przygotowywanym sosem według tradycyjnych metod. Do produkcji Panie wybrały starszą, najlepszą odmianę mazowieckich gruszek. Jedne z najsłodszych polskich owoców połączyły z dodatkami, które świetnie współgrają z wytrawnymi daniami. Sami możecie doświadczyć jak genialnym połączeniem jest cebula, kwaskowa żurawina, czosnek i ostre przyprawy ze słodką, soczystą gruszką.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI ORKISZOWE ŚW. HILDEGARDY

Przepis na świąteczne pierniki orkiszowe.
Składniki:
• 1⁄2 kg mąki orkiszowej (typ 650) starej odmiany orkiszu
(polecamy mąkę marki Orvita)
• spora łyżka sody oczyszczonej
• 200 g miodu
• 100 g masła
• przyprawa do pierników (polecamy przyprawę do pierników
od firmy Dary Natury)
• 2 łyżeczki kakao,
• 3 jajka (z wolnego wybiegu)
Opcjonalnie można dodać po 1 łyżeczce galgantu i bertramu
(przyprawy Św. Hildegardy dostępne w naszym sklepie).

Wykonanie:
Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną i mieszamy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy dowolny rodzaj prawdziwego miodu. Następnie dodajemy przyprawę do pierników. Jeżeli ktoś lubi, to według uznania można dodać więcej cynamonu cejlońskiego, który ma wspaniałe właściwości (wg Św. Hildegardy leczy trzustkę i wzmacnia wątrobę) i gałki muszkatołowej.
Całość mieszamy i czekamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy kakao
Łączymy uzyskaną masę z mąką wymieszaną z sodą i ponownie mieszamy. Dodajemy 3 roztrzepane jajka. Wyrabiamy ponownie ciasto mieszając w misce. Ciasto nie powinno być zbyt luźne. W razie potrzeby można dodać jeszcze mąkę.
Ciasto zagniatamy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy wzory za pomocą foremek i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-185 st. C na 10-12 minut. Ciasteczkami możemy zajadać się bezkarnie, gdyż własnoręcznie przygotowane dają nam gwarancję zdrowego składu.

NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Inspiracje Stołem (na piętrze)
Kościan, Al. Tadeusza Kościuszki 16 (obok „Biedronki)
Godziny otwarcia:
Inspiracje Smakiem: pon.-pt. 9.00-19.00, sob. 9.00-13.00.
Inspiracje Stołem: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 9.00-13.00.