Zamknij

Zdrowy chleb na zakwasie i z wysokiej jakości zbóż

01:46, 13.03.2020 ARTYKUŁ SPONSOROWANY Aktualizacja: 01:52, 13.03.2020
Skomentuj
Dla większości z nas chleb zajmuje w codziennej diecie ważne miejsce. Warto zatem zadbać, aby przysparzał nam zdrowia i budował naszą kondycję.

Podstawą dobrego pieczywa są komponenty, z jakich zostało ono zrobione. Na rynku mamy coraz więcej chleba z udziałem obcych dodatków, polepszaczy, spulchniaczy, wyrastającego tylko na drożdżach. Tymczasem najzdrowszy jest chleb przygotowany na zakwasie, który w naturalny sposób zawiera kwasy mlekowy i octowy. W kwasie mlekowym rozwijają się bakterie bardzo przyjazne dla człowieka, poprawiające florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym oraz odporność, pomagają nam lepiej zagospodarować składniki odżywcze żywności. Znajdujemy je w tradycyjnym zakwasie, na którym wypiekały chleb nasze prababki i który powinien codziennie znajdować się na naszych stołach. Ta grupa bakterii neutralizuje związki rakotwórcze, przez co ogranicza rozwój komórek nowotworowych, skutecznie zapobiega zwłaszcza rakowi jelita grubego. Atutem fermentacji na zakwasie jest także to, że bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa - azotany, azotyny, co odciąża nasz układ odpornościowy.

Większość zbóż używanych dzisiaj do produkcji mąki jest efektem różnych modyfikacji, a zostały one wyselekcjonowane ze względu na wysoką zawartość glutenu, który w nadmiernej ilości podrażnia ściany jelit. Dlatego do łask wracają stare odmiany pszenicy takie jak: samopsza, płaskurka oraz dawne odmiany orkiszu zalecane przez Św. Hildegardę ponad 800 lat temu, której porady żywieniowe są obecnie bardzo doceniane. Orkisz wg mniszki zawiera wszystko, czego człowiek potrzebuje do życia: białka i węglowodany, tłuszcze i witaminy, składniki mineralne i mikroelementy. Niedawno odkryto kolejny składnik orkiszu - rhodanid - naturalny antybiotyk chroniący organizm przed infekcjami.

Jeżeli chodzi o samopszę - to jest ona doskonałym źródłem białka (ma go o ponad 50 proc. więcej od zwykłej pszenicy), dostarcza nam witaminę A (30 proc. więcej niż pszenica zwyczajna ), związki z grupy witamin B. Stanowi bardzo duże bogactwo minerałów, cynku, fosforu, magnezu, potasu, manganu, żelaza i mnóstwo karotenoidów, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami. Zawiera też bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych, z czego 80 proc. to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie chroni nasz wzrok, poprawia elastyczność skóry, wygląd włosów i paznokci. Zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego.

Z kolei płaskurka czyli starsza siostra orkiszu jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Niskokaloryczne i pełne składników odżywczych ziarno płaskurki kryje w sobie duże ilości antyoksydantów i popiołu, w skład którego wchodzą minerały: żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń, błonnik, luteina, alfa i beta karoten i b-glukany. Zawiera szereg witamin z grupy A, i B (B1, B2, B3), dużą ilość białka, które poprawia trawienie i podnosi odporność. Posiada też w swoim składzie tak zwany bezpieczny gluten. Jednakże składnik ten prawdopodobnie nie jest toksyczny dla osób z celiakią. Nadal są w tym kierunku prowadzone badania. Posiada też duże ilości beta karotenu, 4-krotnie więcej niż pszenica zwyczajna. Chroni przed powstawaniem wolnych rodników dzięki temu komórki są chronione przed uszkodzeniami, nowotworami oraz chorobami serca. Zapobiega również alergii, migrenie i dodaje nam energii.

W naszym sklepie mamy zdrowe chleby od trzech dostawców. W poniedziałki i czwartki otrzymujemy chleby z Dobrej Piekarni z Dąbrówki, która wypieka wyłącznie zdrowe pieczywo na zakwasie żytnim i orkiszowym. Wśród chlebów wypiekanych z mąk żytnich i bezglutenowych na szczególną uwagę zasługuje chleb św. Hildegardy na orkiszowym zakwasie i z mąki ze starej odmiany orkiszu. Dodatkowo w czwartek mamy dostawę chlebów z Piekarni Wiejskiej z Zębowa. Niepowtarzalność tej piekarni polega na wypieku wyrobów piekarniczych i cukierniczych w piecu opalanym drewnem. Chleby pieczone są wyłącznie na zakwasie naturalnym, bez dodatków drożdży piekarniczych, według tradycyjnych receptur. Ciekawostką jest chleb zwany "korbol" z musem dyniowym. Trzecim dostawcą jest piekarnia o wdzięcznej nazwie Aga Bagietka. Jest to mała przydomowa piekarnia, znajdująca się w Więckowicach niedaleko Poznania. Wszystkie chleby z tej piekarni posiadają certyfikat BIO. Na szczególną uwagę zasługuje chleb z mąki samopszy i płaskurki, których wspaniałe właściwości opisaliśmy powyżej.

Zapraszamy do naszego sklepu!

NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Inspiracje Stołem (na piętrze)
Kościan, Al. Tadeusza Kościuszki 16 (obok "Biedronki)
Godziny otwarcia:
Inspiracje Smakiem: pon.-pt. 9.00-20.00, sob. 9.00-13.00.
Inspiracje Stołem: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 9.00-13.00.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%