Zamknij

Słodkości od kawiarni Pikada w Inspiracjach Smakiem

01:13, 29.10.2019 Redakcja Aktualizacja: 01:32, 29.10.2019
Skomentuj
Jesienią nabieramy ochoty na słodkie przyjemności. Nie karćmy się za tę pokusę i ulegnijmy niej od czasu do czasu. Zwróćmy jednak uwagę na to, by pałaszowane przez nas ciasta oparte były na naturalnych składnikach.

Nie zawsze mamy czas na to, by upiec domowe ciasto. W takiej sytuacji najczęściej kupujemy gotowe wypieki lub ciastka w opakowaniach. Niestety ich skład często nie jest najlepszy. Nie chodzi przy tym tylko o ogromne ilości cukru, które są dodawane do gotowych ciastek, ale przede wszystkim o wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki i konserwanty. Do tego dochodzą niezdrowe tłuszcze, przetworzona mąka, często sztuczne słodziki czy używany powszechnie i nie tylko w słodyczach syrop glukozowo-fruktozowy. Wszystko to jest nie tylko niezdrowe, ale też bardzo kaloryczne.

Z pewnością niejeden z nas przekonał się, że najlepsze ciasta opierają się na produktach sezonowych, na przykład placek czy tarta ze świeżymi owocami występującymi o danej porze roku, czy też sernik zrobiony ze świeżego twarogu. Nic nie może się równać z takimi wypiekami!

W poszukiwaniu słodkich, ale zdrowych przekąsek w naszym sklepie Inspiracje Smakiem od niedawna pojawiły się słodkości, których dostawcą jest kawiarnia Pikada Cafe mieszcząca się przy ul. Śmigielskiej w Kościanie. Wszystkie ciasta w Pikadzie pieczone są na miejscu, według autorskich przepisów. Nie są one wykonywane na masową skalę, dlatego mają domowy charakter i przepyszny smak. Ważne jest również to, że ciasta wyrabiane są z wysokiej jakości składników.

- Zaopatrując się w produkty do pieczenia mamy "rentgen" na ich skład - zapewnia Beata Bielawska, właścicielka Pikady. - Nie tolerujemy substancji zagęszczających. Przykładowo stosowane przez nas mleczko kokosowe ma zawartość kremu kokosowego powyżej 80 proc., a masło orzechowe musi być stuprocentowe, bez żadnych dodatków. Do naszych ciast używamy także dużo orzechów włoskich, pistacji, nerkowców, a w wersji wegańskiej i bezcukrowej syropów z agawy, klonowych czy takich substancji słodzących jak erytrytol, ksylitol, inulina.

Słodkości z Pikada Cafe pojawiają się w Inspiracjach Smakiem co czwartek. Są to różne porcjowane ciastka proponowane przez kawiarnię. Głównym zamysłem jest tutaj sezonowość. Dotychczas w ofercie były na przykład okrągłe ciasteczka marchewkowe przekładane kremem, tartaletki z musem dyniowym czy czekoladowe muffinki z buraków z wiśniami. Poza selektywnie dobranymi składnikami degustując te ciasta mamy gwarancję poszukiwania ciekawych, może nieznanych nam dotychczas smakowych połączeń

A ponieważ w Inspiracjach Smakiem starając się jak najlepiej zaspokoić oczekiwania naszych klientów, sami kładziemy nacisk na zdrowe produkty, a także poszukujemy nowych doznań, musieliśmy zaprosić Pikadę do współpracy. Teraz wspólnie zapraszamy Was co czwartek na odkrywanie inspirujących smaków!

NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Inspiracje Stołem (na piętrze)
Kościan, Al. Tadeusza Kościuszki 16 (obok "Biedronki)
Godziny otwarcia:
Inspiracje Smakiem: pon.-pt. 9.00-20.00, sob. 9.00-14.00.
Inspiracje Stołem: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 9.00-13.00.


(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%