Feria kawowych smaków w Inspiracjach

Kawę często pijemy szybko, ale kiedy mamy chwilę, lubimy delektować się jej smakiem. Miłośnicy kawowych głębi smakowych powinni koniecznie spróbować kaw marki Drake palonych w małej, lokalnej palarni w Maksymilianowie.

Krzysztof Kaczor, właściciel marki Drake
Proces palenia kawy trwa ok. 14 minut i odbywa się w specjalnym piecu. Kawa najlepsza do spożycia będzie po dwóch tygodniach od momentu palenia.

Kawy Drake są dostępne od jakiegoś czasu w Inspiracjach Smakiem. Trafiły do nas, bo jak wiele innych produktów oferowanych w naszym sklepie pochodzą z małej, a nie przemysłowej palarni. Niewielki rozmiar produkcji sprawia, że klienci otrzymują świeżą kawę paloną z pasją, a jej jakość jest kontrolowana na każdym kroku.

Krzysztof Kaczor, właściciel marki Drake, o procesie palenia i parzenia kawy może mówić godzinami. Sprzedaż własnej kawy prowadzi od roku. – Zanim wyszliśmy z kawą do ludzi, musieliśmy poświęcić sporo czasu na naukę jej właściwego paleniaprzyznaje Krzysztof Kaczor. – Wydawało nam się, że mamy o tym jakieś pojęcie, bo mój ojciec przed laty miał już palarnię, ale potem musiał ją zamknąć. Okazało się jednak, że dawne metody kompletnie nie sprawdzają się już w nowym piecu i wszystkiego trzeba było uczyć się od początku.


Nauka trwała rok, w tym czasie odbywało się testowanie smaku. Dopiero kiedy testerom kawa zaczęła smakować, można było ją wypuścić na rynek. W tej chwili marka Drake oferuje pięć różnych gatunków kaw, które pochodzą z Etiopii, Gwatemali, Indonezji oraz z Brazylii – Santos Cerrado oraz Minas Gera. W zależności od regionu kawa różni się smakiem. Ma na to wpływ wysokość, na jakiej znajduje się uprawa, rodzaj gleby sposób zbierania, który może być ręczny lub mechaniczny.

Kawa sprzedawana jest w opakowaniach ważących 250 g bądź 1000 g. Cena wynosi od 60 do 170 zł za kilogram. Opakowanie jest ekologiczne, z naklejoną etykietą informacyjną. Torebkę da się łatwo otworzyć, a dzięki strunie można ją łatwo i szczelnie ponownie zamknąć, i zatrzymać proces wietrzenia. Opakowanie ma wentyl, aby wydobywał się z niego dwutlenek węgla, który wytwarza się podczas palenia kawy.

Zawarte na etykiecie informacje dotyczą kraju pochodzenia, odmiany, stopnia kwasowości, goryczy, naturalnego poziomu słodyczy oraz stopnia palenia. Co ciekawe, smak kawy zależy nie tylko od jej gatunku i właściwości palenia, ale również od sposobu przyrządzenia. – Ta sama kawa będzie smakowała inaczej z ekspresu ciśnieniowego i przelewowego, a jeszcze inaczej, gdy będzie zalewana bezpośrednio wodą. Również grubość mielenia wpływa na smakwyjaśnia Krzysztof Kaczor. – Ponadto kawa o intensywnym smaku, wcale nie oznacza, że jest mocna i zawiera dużo kofeiny.

Niuansów jest cała masa. Nie poznamy ich wszystkich od razu, ale dużą frajdę może przynieść smakowanie w poszukiwaniu swojego idealnego smaku. W Inspiracjach Smakiem wygodnie kupicie kawę i możecie po nią wracać, gdy skończy się opakowanie. Natomiast jeżeli ktoś miałby ochotę przekonać się o różnicach smakowych i dogłębnie zbadać temat, może udać się do palarni w Maksymilianowie. Zobaczy jak wygląda proces palenia kawy, posmakuje jej i dowie się o najlepszych sposobach przyrządzania.

NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Inspiracje Stołem (na piętrze)
Kościan, Al. Tadeusza Kościuszki 16 (obok „Biedronki)
Godziny otwarcia:
Inspiracje Smakiem: pon.-pt. 9.00-20.00, sob. 9.00-14.00.
Inspiracje Stołem: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 9.00-13.00.