Chleb z dobrej jakości mąki orkiszowej

Zaistniała sytuacja związana z koronawirusem oraz obostrzenia zalecające pozostanie w domu sprowokowały wiele osób do samodzielnego przygotowywania posiłków. Zaobserwowaliśmy trend wypiekania domowego chleba. To pospolite ruszenie dotyczące dbałości o to co jemy jest pozytywną konsekwencją trudnej obecnie sytuacji.

Mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa. Ważne jednak, by była to czysta mąka, bez zanieczyszczeń pochodzących z innych zbóż.

Wzrasta też nasza świadomość co do komponentów z których przygotowujemy posiłki. Do wypieku chleba używamy dobrych mąk żytnich i orkiszowych, wypierając modyfikowaną pszenicę.

Orkisz to prastare zboże, którego szczególne właściwości chwaliła benedyktyńska mniszka, św. Hildegarda z Bingen żyjąca w XII wieku w Niemczech. W latach 50-tych XX w. niemiecki lekarz, dr Hertzka rozpoczął wprowadzanie zaleceń i przepisów Hildegardy w swojej terapii wśród pacjentów. Terapia ta zaczęła przynosić niezwykłe rezultaty. Stopniowo skuteczność medycznych zaleceń Hildegardy zaczęły potwierdzać przeprowadzane badania naukowe. Wynikały z nich unikalne, lecznicze właściwości tego ziarna (rodanid, większa ilość witamin i minerałów niż w innych zbożach, niski indeks glikemiczny czy optymalny skład kwasów omega 3 i 6).

Czysty orkisz mogą spożywać nawet osoby na diecie bezglutenowej, gdyż zawiera on lepiej przyswajalny gluten o innej strukturze niż pszenica. Wiele osób ze względów zdrowotnych, eliminując z jadłospisu pszenicę, sięga po produkty orkiszowe coraz łatwiej dostępne na sklepowych półkach. I tu może pojawić się pułapka. Nie każdy produkt „orkiszowy” zawiera bowiem 100 proc. orkiszu. Często przykładowo ciastka czy chleb „orkiszowy” mają w sobie niewielką część mąki orkiszowej, a reszta to mąka pszenna.

Drugą pułapką jest odmiana. Otóż nie każdy „orkisz” jest czystą odmianą orkiszu. Od lat 80-tych zaczęto wracać do upraw orkiszu. Jednak stare odmiany tego ziarna są bardzo mało plenne (uprawy orkiszu przynoszą kilkakrotnie mniejsze plony niż pszenicy). Niestety niepohamowane dążenie by towaru było dużo i był on tani, spowodowało, iż wraz z rozwojem biotechnologii zaczęto krzyżować stare odmiany orkiszu z pszenicą, aby zwiększać ich plenność. Konsekwencją tych zabiegów były nowe, zdeformowane odmiany „pseudo-orkiszu”, które w swojej strukturze zostały zanieczyszczone glutenem pszennym (powodując alergie i inne dolegliwości spowodowane nietolerancją pszenicznego glutenu) oraz wytraciły większość właściwości zdrowotnych typowych dla ziarna prawdziwego orkiszu.

 Warto dodać, że orkisz jako jedno z nielicznych zbóż ze względu na swoje własne właściwości ochronne nie wymaga stosowania pestycydów czy środków grzybobójczych. A więc w tym przypadku właściwa odmiana ma dla nas większe znaczenie niż certyfikat „eko”. Obecnie do starych odmian należą: Oberkulmer Rotkorn (najszlachetniejsza odmiana), Roter Tiroler, Altgold-Rotkorn, Baulaender Spelz, Neuegg-Weisskorn, Ostro, Frankenkorn Schwabenkorn.

Od niedawna wprowadziliśmy do naszego sklepu mąki i makarony marki Orvita. Jest to polska, rodzinna firma, dla której  priorytetem jest zachowanie czystości  produktów. Dlatego od lat uprawiają najszlachetniejszą odmianą orkiszu 100 proc. Orberkulmer Rotkorn, nie używając  pestycydów, fungicydów, glifosatu czy randapu.

Z ziarna mielą mąkę w małym, gospodarczym młynie, przebudowanym specjalnie  aby zniwelować zanieczyszczenie orkiszu innymi zbożami. Mąka Orvita jest produktem czystym chemicznie, bez żadnych innych dodatków. Ponad to w poniedziałki i czwartki możecie zakupić w naszym sklepie chleb św. Hildegardy na orkiszowym zakwasie, do wypieku którego wykorzystana jest również mąka ze starej odmiany orkiszu.

Zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego oraz do sklepu internetowego: www.inspiracjestolem.pl.

NASZE SKLEPY: Inspiracje Smakiem (parter)
Inspiracje Stołem (na piętrze)
Kościan, Al. Tadeusza Kościuszki 16 (obok „Biedronki)
Godziny otwarcia:
Inspiracje Smakiem: pon.-pt. 9.00-19.00, sob. 9.00-13.00.
Inspiracje Stołem: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 9.00-13.00.